Restauracja "Łania"
- Szczegóły
- Kategoria: Gastronomia
- Opublikowano: wtorek, 07, maj 2019 10:16
- Super User
- Odsłony: 201
Trzecią gastronomiczną propozycją w Parku Śląskim jest Restauracja Łania.
Od początku swojego istnienia lokal tworzony był z myślą o klientach najwyższej rangi. W czasach PRL-u restauracja była miejscem zarezerwowanym dla ówczesnych dygnitarzy i przywódców partii, a jej dostępność dla zwykłych obywateli była utrudniona. Do Łani zapraszano znamienitych gości na oficjalne obiady w czasie delegacji zagranicznych. Bywali u nas wielcy tego świata: generał Charles de Gauelle, pierwszy sekretarz ZSRR Leonid Breżniew, Olof Palme, kosmonautka Walentina Tierieszkowa, Bolesław Bierut czy Edward Gierek. W pamięci naszych pracowników zapisały się wspomnienia związane m.in. z wizytą generała de Gaulle’a, który obdarował nas dyplomem z własnoręcznym podpisem. Żywym zainteresowaniem cieszy się również anegdota dotycząca zmiany wystroju wnętrza restauracji. Zmiana wiązała się z kolorem wykładziny w hallu. Wizycie sekretarza Breżniewa towarzyszył czerwony kolor wykładziny, który z kolei w czasie pobytu Olofa Palme został zmieniony na zielony. W latach 90. XX w. na liście naszych sławnych gości znaleźli się również Aleksander Kwaśniewski i niemal wszyscy urzędujący premierzy. Premier Waldemar Pawlak prowadził w Łani rozmowy za zamkniętymi drzwiami z ówczesnym przewodniczącym ,,Solidarności” Marianem Krzaklewskim, które zaowocowały porozumieniem. Zazwyczaj wszystkim tak znamienitym gościom serwowano dziczyznę. Na stołach królowały również bażanty w piórach.
Restauracja w latach 90. XX w. rozwijała się bardzo prężnie, dlatego w XXI w. zaczęto stopniowo ją rozbudowywać. Lokal zyskał przeszklone patio, taras wychodzący na wodę oraz pawilon grillowy w ogrodzie. Od zawsze Restauracja specjalizowała się w kuchni myśliwskiej, śląskiej i staropolskiej. Od wielu lat cieszy się dobrą reputacją i niesłabnącym zainteresowaniem ze strony naszych gości. Swój sukces zawdzięcza najlepszym polskim produktom przyrządzanym w oparciu o tradycyjne receptury oraz wyjątkowo pięknej lokalizacji.
Więcej informacji na http://lania.pl